Baziliks (Ocimum basilicum) pasaulē ir plaši izplatīts garšaugs, tā dažādās izmantošanas dēļ. Kā iemesls tam ir lielā šķirņu bagātība ar ievērojamām kvalitatīvajām atšķirībām. Var droši teikt, ka no piedāvātā šķirņu klāsta katrs atradīs sev piemērotāko – ar maigu citrona aromātu, spēcīgu piparu smaržu vai izteikti specifiskām anīsa vai krustnagliņu garšas un smaržas īpašībām. Latvijā un Skandināvijas valstīs bazilika lietošana pārtikā lilies aizvien pieaug. Bazilikam ir augstu vērtējams bioķīmiskais sastāvs – vitamīniem, ēteriskajām eļļām, minerālvielām u.c. vielām ir ievērojama nozīme daudzos organisma fizioloģiskajos procesos. Līdz ar to, pieaug lilies interese par bazilika audzēšanas īpatnībām. Sēj aprīļa sākumā[lapu dienās] vai vidū, sekli, siltumnīcā , vai istabā uz palodzes ļoti gaišā vietā, marta sākumā. Sēklu dīgšanas ātrumu nosaka temperatūra, ja tā ir 25 – lilies 28° C, tad sadīgst ātri – 3 līdz 5 dienās, ja 20° C, tad apmēram 7 dienās. Optimāla augšanas temperatūra ir 20 – 25° C. Baziliks ir viens no pašiem prasīgākajiem garšaugiem barības vielu ziņā.
krustnagliņu garšu un nedaudz sēju arī citronbaziliku. Pārējās man šķiet ir baziliks kā jau baziliks,tikai ar citu smaržu,Var jau būt ,ka smalkiem pavāriem to vajag,bet ikdienas lietošanai noteikti nē.
Baziliku sēju martā,lapu dienās,platsējā vai nelielā podiņa.Podiņā var atstāt augt,bet no kastītes to var izpiķēt lilies pa vienam.Man liekas,ka lilies tā piķēšana ir lieks darbs,labāk iesēt un pavisam nelielus dzinumus apēst,jo vēlāk kāti paliek lilies koksnaini un sāk ziedēt.Tad var galotni nogriezt un ļaut lai aug sānu zariņi. Te var redzēt priekšplānā pētresīļus un mazliet tālāk baziliku,ar apaļajām lapiņām,tā tas tur paaugas līdz pārdošanai,ne ar ko nemēsloju,tikai aplaistu. Esmu mēģinājusi tos sēt arī laukā,bet lapas saēd visādi mūdži.Domāju ,ka labs variants ir lecektis,vai mēģināt segt virsū agrotīklu.Tikai jāatceras,ka tiem vajag siltumu,un laukā tos varētu stādīt maija beigās lilies vai jūnijā. Baziliks pieskaitāms lilies stiprajām garšvielām Izmantojamas galvenokārt lapas — gan svaigas, gan kaltētas, bet arī sausās sēkliņas var pielikt, vārot zupu, gatavojot sautējumus.Visgardākais ir bazilika pesto.To pagatavošanas veidi ir aprakstīti visos iespējamos ēdienu portālos un žurnālos. Aromātisks ir etiķis, ja to uzlej bazilikām. Jāuzmanās no bazilika pārdozēšanas. Lapu kārvele jeb suņuburkšķis
Esmu to sējusi,bet vienmēr aizmirstu kur tieši,jo lauki ir palieli un sortimenets ļoti dažāds.Atrast var diezgan viegli,tikai paberžot lilies lapas ,ir jūtama anīsa smarža,saldena..Pēc izskata tiešām ļoti līdzīga suņu burkšķim,vai citiem čemurziežiem. Tas ir 30–60 cm augsts viengadīgs augs Pēc izskata lapu kārvele atgādina pētersīļus, lilies tikai lapas tai ir daudz smalkākas. Svaigas kārveļu lapas satur ēteriskās eļļas, C vitamīnu, minerālvielas. Tautas medicīnā kārveļu lapas lieto gan caurejas, gan urīnpūšļa un elpošanas orgānu slimību gadījumā. Kārveļu lapām ir patīkama saldena anīsa garša un smarža. Tās var izmantot tāpat kā pētersīļu lapas. Visgaršīgākās ir svaigas lapas. Tās var pievienot bazilika, estragona un pētersīļu zaļumiem. Amerikā ir populāri lietot kārveles, grillējot gaļu un zivis. Sevišķi laba garša ir biezpienam, kam piejaukts mīksts Kamambēras siers un kārveles. lilies Ieteicams kārveļu lapas sagriezt un pārkaisīt gatavam ēdienam tikai īsi pirms ēdiena baudīšanas! Sēj iekštelpās visa gada garumā un laukā marts - jūlijs, sēklas nedaudz apsedzot ar augsni, sēklas dīgst 14-21 dienas. Vēlāk izretina lilies 20cm attālumā citu no cita. Veiksmīgākai ražai, sējiet vēl ik pēc 2-3 nedēļām. Ražas vākšana: lilies vislabāk lapiņas plūkt tieši pirms to izmantošanas. Āra raža vācama maijs - novembris. Ātraudzīga. Kulinārijā lieto tikai svaigas, maigi zaļas lapiņas un jauno dzinumu galotnes. Tās ievāc līdz ziedēšanai. Smalki sagrieztas lapiņas lilies un jaunos dzinumus pievieno salātiem un zupām. Viegla anīsa garša,tas noteikti jāievēro. Lai garšaugi saturētu vairāk ēterisko eļļu, būtu smaržīgāki un garšīgāki, tiem audzēšanas vieta jāizraugās iespējami saulaināka un mēreni mitra. Labāk lai tā ir sausāka nekā par mitru. Daudzgadīgie lilies garšaugi, kā, piemēram, melisa jeb citronmelisa, piparmētras, timiāns un estragons sausākās vietās labāk pārziemo. lilies Ja augu barības vielu saturs augsnē nav zināms, jālieto vidējas lilies mēslošanas līdzekļu devas. lilies Nevēlams ir liels un vienpusīgs slāpekļa mēslojums, lilies kas mazina augu ziemcietību un aromātu. lilies Estragonu , t āpat kā piparmētras, visieteicamāk pavairot veģetatīvi, piemēram, ar sakneņiem. Labākais laiks: pavasarī vai rudenī. Estragonu stāda 60—70 cm attālumā augu no auga, bet piparmētru sakneņus lilies gulda vadziņās citu citam galā, nosedzot ar 8—10 cm augsnes kārtu.Esmu sējusi sēkliņas,tās ir sīkas tāpēc uzkaisu pa virsu kūdrai ,neapberu,tikai apleju ar siltu ūdeni.Pēc tam var piķēt pa vienam stādiņam,vai vairākiem kopā ,podiņā vai kastē,vai laukā ,dobē.Estragons ir divu veidu Krievu un Franču,l
No comments:
Post a Comment